35.000 boeren en wetenschappers die weten wat ze doen
Ooit teelden Filipijnse boeren wel 4.000 rijstsoorten als onderdeel van een veerkrachtig voedselsysteem. In de jaren 1970 lanceerde de overheid echter het programma Masagana 99, onder meer om hoogproductieve rijstvariëteiten (HYV's) te promoten. Zo gingen duizenden soorten verloren. Het netwerk MASIPAG belicht de schaduwzijde van Masagana 99 en werkt mee aan een oplossing die boeren ondersteunt.
MASIPAG is een netwerk met onder hun leden zo'n 35.000 boeren en wetenschappers. De organisatie heeft verschillende kantoren in de Filipijnen en voert actie voor de rechten van boeren, zoals het recht om zaden te bewaren, te vermeerderen en te verspreiden. Zo startte het netwerk in 1985 zijn eerste back-up farm, een boerderij waar nieuwe rijstvariëteiten ontwikkeld, getest en geoogst worden zonder gebruik van chemische meststoffen of pesticiden. Ondertussen zijn er twee back-up farms bijgekomen en heeft MASIPAG meer dan 2.000 variëteiten ontwikkeld om onder de boeren te verspreiden. Dat is een felle toename tegenover de 300 soorten die via conventionele landbouw geteeld worden.
Opleiding voor het oogsten van rijst in Luzon © MASIPAG
"Als we ons organiseren, kunnen we snel en efficiënt reageren op elke crisis waarmee onze gemeenschappen worden geconfronteerd, of deze nu natuurlijk of door de mens is veroorzaakt."
- Rodolfo Cortez, boer in het netwerk MASIPAG
De boeren die aangesloten zijn bij MASIPAG kunnen bij de back-up farms variëteiten opvragen die het beste zijn aangepast aan hun lokale context. Ze worden elk seizoen geplant om zich verder aan te passen aan het veranderende klimaat. Veerkrachtige gewassen zijn van cruciaal in een land dat per regio verschillende klimaten kent en zwaar lijdt onder de klimaatverandering. Onvoorspelbare seizoenen of tyfoons die grote vernielingen aanrichten worden frequenter en extremer. De tyfoon Gaemi richtte onlangs nog zware verwoestingen aan in Manila.
Rijst is het belangrijkste basisvoedsel in de Filipijnen. Elke verstoring van de productie kan direct de voedselzekerheid van miljoenen mensen beïnvloeden.
Rijst is het belangrijkste basisvoedsel in de Filipijnen. Elke verstoring van de productie kan de voedselzekerheid van miljoenen mensen beïnvloeden. Weerbare rijstgewassen die bestand zijn tegen de toenemende uitdagingen in de landbouw helpen om stabiele opbrengsten te garanderen, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Dat draagt direct bij aan de voedselzekerheid en economische stabiliteit van het land.
Een boerin die lid is van MASIPAG verzamelt zaden van tientallen rijstvariëteiten. Met de inspanning van de landbouwers gaan de vele traditionele variëteiten niet verloren. © MASIPAG
De leden van MASIPAG hebben weerbare rijstvariëteiten geïdentificeerd en ontwikkeld. Die zijn opgewassen tegen gevolgen van de klimaatverandering zoals droogte, tyfoons en oprukkend zeewater. MASIPAG verzamelt de variëteiten en verspreidt ze gratis onder haar leden. Zo biedt het netwerk weerwerk tegen de hoge kostprijs van zaden van multinationals. Bovendien zijn die commerciële zaden uniform - dus een risico op grotere verliezen bij misoogsten en ziektes - en hebben ze kostelijke chemische mest en pesticiden nodig om tot gewassen te komen. Onderzoek van onder meer de University of the Philippines Manila toonde aan dat bepaalde pesticiden schadelijk zijn voor milieu en gezondheid.
Het open zadencentrum voor boeren in Surigao del Sur, ondersteund door MASIPAG © MASIPAG
De back-up farms van MASIPAG dienen niet alleen om nieuwe rijstvariëteiten te ontwikkelen, maar ook om boeren aan te moedigen om zelf aan zaadselectie en -vermeerdering te doen. Ze krijgen gratis zaden van zaadvaste rassen zodat ze hun eigen rijstvariëteit op hun veld kunnen ontwikkelen. Die gewassen zijn dan aangepast aan hun lokale (klimaat)omstandigheden. Daarna kunnen ze de aangepaste zaden uitwisselen en verspreiden, wat de weerbaarheid van de rijstvelden versterkt.
Vind jij ook dat zaden in boerenhanden moeten blijven? Teken de petitie om op te roepen voor een Europese zadenwet die boerenrechten respecteert en biodiversiteit bevordert!
Share
Meer lezen?
2 december 2024
23 oktober 2024
13 oktober 2024